Thea Beckman… en wel NU!

Was jij ook een van de miljoenen jongeren die werden meegesleept door de boeken van Thea Beckman? Haar spannende romans lieten de lezer grote gebeurtenissen in de geschiedenis meebeleven door de ogen van gewone mensen zoals jij en ik. De verhalen lieten je tijdelijk even een ander leven leiden, maar stemden ook tot nadenken over de wereld van vandaag.

Ook NU nog zijn de thema’s die ze aansnijdt heel actueel, zoals jezelf durven en kunnen zijn, ook als je ‘afwijkt’ van de norm; gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, en tussen verschillende religies en culturen; de manier waarop de mens omgaat met dieren en de natuur – om er maar een paar te noemen. Niet zo gek dus dat haar boeken nog steeds vele duizenden lezers weten te beroeren en inspireren.

Op Thea Beckman.nu vertellen Beckman-biografe Vivian de Gier en literaire partner-in-crime, inspirator Marc Brester, over leven en werk van Thea Beckman en de totstandkoming van de biografie, die in het najaar van 2024 zal verschijnen. Welkom!

 

Geef me de ruimte!

Thea Beckman (Rotterdam, 23 juli 1923 – Bunnik, 5 mei 2004) is een van de bekendste en meest geliefde vrouwelijke schrijvers van de naoorlogse jeugdliteratuur. In de ruim vier decennia die Thea Beckman wijdde aan haar schrijverschap, bouwde ze een rijk en veelzijdig oeuvre op. Met haar avontuurlijke en spannende romans, gebaseerd op historische gebeurtenissen, wist ze kinderen massaal aan het lezen te krijgen, hen het plezier van het lezen te laten ervaren en ze te interesseren voor geschiedenis. Niet alleen drukte Beckman een vernieuwend stempel op het genre van de historische jeugdroman, maar haar emancipatoire boeken hadden ook een grote vormende invloed op generaties lezers: haar eigenzinnige en vrijgevochten personages, met name meisjes, spraken bij grote groepen jongeren tot de verbeelding. En dat is tot op de dag van vandaag het geval.

Thea kende armoede in haar jeugd en moest vanwege de oorlog al op jonge leeftijd gaan werken. Ze trouwde direct na de oorlog, werd moeder en begon daarnaast – in een tijd waarin dat voor vrouwen niet gebruikelijk was, zeker niet voor vrouwen uit de lagere sociale klassen – te timmeren aan een eigen carrière. Want schrijfster wás ze,  en dus zou ze dat ook worden.

Na een lange aanloop kwam in 1973 de grote doorbraak met een van de nog altijd meest geliefde jeugdboeken aller tijden: Kruistocht in spijkerbroek. Terwijl ze haar atheneumdiploma haalde en vervolgens aan een universitaire studie begon, schreef ze ook nog de ene roman de andere: Geef me de ruimte, Triomf van de verschroeide aarde en Rad van Fortuin (oftewel de trilogie van de Honderjarige Oorlog), Stad in de Storm, Hasse Simonsdochter, Kinderen van Moeder Aarde en de andere twee romans van de Thule-trilogie… en nog een heleboel meer. Ze schreef door tot ze niet meer kon; haar laatste boek, Gekaapt, verscheen in juli 2003 ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Ze overleed op 5 mei het jaar erna.

Generaties Nederlanders hebben van de boeken van Thea Beckman genoten. De reikwijdte en invloed van haar oeuvre was en is nog altijd groot. Niet alleen wekte ze bij haar lezers interesse in de geschiedenis, ook schonk ze hen het plezier van verhalen, van lezen, van taal. Ze wilde met haar jeugdboeken een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jongeren tot zelfstandige, weldenkende en sociale mensen.

Thea Beckman was sterk maatschappelijk betrokken en dat kwam ook tot uiting in de thema’s die ze aansneed. De ongelijkheid in de samenleving, waarin allerlei groepen mensen worden achtergesteld. Discriminatie. Jezelf kunnen zijn, ook als je anders bent of een rafelrandje hebt. De vrijheid hebben om je eigen keuzes te maken en zelf te beslissen over je leven en bestemming. De vuile macht van de hoge heren en de Kerk, de vreselijke gevolgen van oorlog. Hoe nietsontziend de mensen omgaan met elkaar, met dieren, met de natuur.

Stuk voor stuk thema’s die tot op de dag van vandaag actueel en urgent zijn.

Beckmans privéleven was exemplarisch voor veel vrouwen uit haar tijd en sociale omgeving; kleine, onbeduidende levens, die zo vaak ongezien en onbelicht blijven. Tegelijk wist zij iets exceptioneels te bereiken in haar publieke leven. Zonder zich aan haar milieu te ontworstelen, ontsteeg ze haar achtergrond.

Deze biografie zal het werk en leven van deze geliefde schrijfster duiden en in historisch perspectief plaatsen, en het raadsel van haar succes ontrafelen. Bovenal zal het boek inzicht geven in de brede culturele invloed die Beckman heeft gehad.

 

AGENDA - Geweest

Vrijdag 1 maart 2024: lezing bij de Historische Vereniging Oud Utrecht

Beckman situeerde twee van haar bekendste boeken in Utrecht: Stad in de Storm en De Val van Vredenborch. Niet zonder reden: na de Tweede Wereldoorlog kwam de schrijfster in Utrecht wonen en zette ze haar eerste schreden op het schrijverspad. Ook voltooide ze er, vele jaren later, haar studie. Op vrijdag 1 maart kwamen we op uitnodiging van de Historische Vereniging Oud Utrecht in een uitverkochte theaterzaal van de Bibliotheek Neude vertellen over de bijzondere band van Beckman met Utrecht en omgeving.

 

 

Vrijdag 24 november 2023: De Grote Vriendelijke Pakjesavond

De ontzettend leuke Grote Vriendelijke Podcast van Bas Maliepaard en Jaap Friso presenteerde voor de derde maal tijdens een live-event in theater Het Huis in Utrecht de Top 100 van mooiste kinderboeken, gekozen door het publiek. Thea Beckman was met drie boeken vertegenwoordigd in De Grote Vriendelijke Honderd: Kinderen van Moeder Aarde, Hasse Simonsdochter en natuurlijk Kruistocht in spijkerbroek. Vivian was te gast om over Thea Beckman en haar romans de vertellen.

Luister terug op de website van de Grote Vriendelijke Podcast

 

Zaterdag 22 juli: De Taalschatten van De Taalstaat

Vanwege Thea’s honderdste geboortejaar stond haar afbeelding afgelopen jaar op een van de drie kussens waaruit gasten van het geliefde radioprogramma De Taalstaat kunnen kiezen. Op de dag voor haar honderdste verjaardag was Vivian te gast om te praten over en voor te lezen uit Hasse Simonsdochter, Thea’s favoriet als het ging om haar eigen werk.

Luister het fragment terug op de website van NPO Radio 1

 

Dinsdag 9 mei 2023: Thea Beckman-avond bij de Historische Vereniging van Kampen

Thea gebruikte de stad Kampen als achtergrond voor vier van haar boeken, en kwam er graag. Andersom eerde Kampen haar met de Fehrmannprijs en een VVV-stadswandeling langs locaties uit haar romans. Op uitnodiging van de Historische Vereniging Jan van Arkel gaf Vivian een lezing over Thea Beckman in de Stadskazerne. Na de pauze was er een rondetafelgesprek onder leiding van Herman Broers, met Vivian en nog een paar andere gasten, onder wie oud-wethouder Cor Adema (de aanstichter van Beckmans Kampen-liefde) en jeugdboekenschrijfster Iris Boter.

 

Maandag 20 februari 2023: interview op Biografieportaal

Joep Boerboom, biograaf van Jan Terlouw, interviewde Vivian voor Biografieportaal over het schrijven van de biografie van Thea Beckman. Lees het interview terug op www.biografieportaal.nl

 

Woensdag 26, donderdag 27 augustus en 20 september 2020: Lezing met stadswandeling rond Stad in de storm

Samen met Het Utrechtse Archief organiseerde Bibliotheek Neude in Utrecht een avond rondom het rampjaar 1672 en Thea Beckmans boek Stad in de storm. Nadat Floortje Tuinstra van Het Utrechts Archief allerlei leuke wetenswaardigheden over die tijd had gedeeld, vertelde Vivian over Thea Beckmans leven en het boek Stad in de storm. Daarna gingen de bezoekers in kleine groepjes met een gids een stadswandeling maken door de binnenstad van Utrecht langs plekken uit de roman – een prachtige manier om de stad met nieuwe ogen te bekijken. Het Utrechts Nieuwsblad maakte een reportage tijdens het ‘proeflopen’ voorafgaand aan de eerste lezing.

Lees het artikel op de website van het AD/UN (premium artikel)

 

VIDEO'S

ONDERWEG NAAR DE BIOGRAFIE

Wat is er allemaal nodig om deze biografie te schrijven? En wat komen we zoal tegen tijdens het schrijfproces en de research? Je hoort er meer over in deze video’s.

 

RONDOM LEZINGEN

Met enige regelmaat wordt Vivian gevraagd om een lezing te geven over het leven en werk Thea Beckman. Een kijkje achter de schermen van de voorbereidingen of een kleine impressie van de bijeenkomst vind je hier.

 

ANDEREN OVER THEA BECKMAN

Wat heeft het werk van Thea Beckman voor haar lezers en voor de jeugdliteratuur betekend? Persoonlijke verhalen daarover vind je hier. 

 

Aanmelden voor de nieuwbrief over de Thea Beckman-biografie

Ga jij met ons mee op reis om het leven van Nederlands markantste jeugdboekenschrijfster te ontrafelen?

Als kind verslonden we massaal de boeken Thea Beckman. We waanden ons even in een andere wereld. Twee levens. Biografie van Thea Beckman (werktitel) neemt je mee op reis door de tijd: naar de dromen van toen en de samenleving van vandaag. Word jij onze reisgenoot op dit avontuur? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! 

Je gegevens worden uitsluitend gebruikt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Uitschrijven of gegevens veranderen kan simpel met behulp van links onderaan iedere nieuwsbrief.

Meer over de Thea Beckman-biografie op social media:

Meer over A Quattro Mani